Trainerschap

Ik ben in 1994 begonnen met de assistent-trainerscursus van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (de KNZB) en ben geslaagd. Ik ben training gaan geven bij mijn valide zwemclub in Groningen, eerst had ik de gedachte dat ik dat niet zou kunnen, ik had immers maar 1 been, hoe doe je bijvoorbeeld een beenslag van de zwemslag schoolslag voor? De hoofdtrainer en begeleider van mijn zwemclub zei tegen mij, maar je hebt toch twee gezonde armen, doe de beenoefeningen voor met je armen, het lijkt een beetje gek maar de zwemmers begrepen me wel. Ook kan je een voorbeeld van een valide zwemmer nemen, die kan je de oefening in het water voor laten doen.

Trainer

Toen begon ik te beseffen, dat het daadwerkelijk kon, ik als assistent trainer. Net als ik in de ´top´ kon zwemmen, kon ik dat misschien ook wel in het trainerschap voortzetten. Ik begon de valide zwemmers (van groot tot klein) te begeleiden met hun trainingen en wedstrijden.

In 1998 heb ik mijn volledige trainersdiploma gehaald, hiermee kon ik zelf trainingsschema´s gaan maken en training gaan geven. In 2001 ben ik gevraagd om coördinator van de miniorengroep te worden, aansturing trainers en activiteiten organiseren voor deze groep, inschrijving wedstrijden, deze werkzaamheden verricht ik nog steeds en beleef er veel plezier aan.

  • Assistent bondscoach

In 2001 ben ik gevraagd om assistent trainster van de Bondscoach zwemmen te worden en dat ben ik nu. Ik zit op niveau, maar weet dat er nog veel te doen is. De afgelopen 1,5 jaar heb ik diverse kampioenschappen bezocht in het buitenland als trainster. Nu maakte ik mee, dat ik op de kant stond en niet in het water lag. Mensen met verschillende handicaps uit verschillende landen zwommen tegen elkaar, om goud, zilver of brons of om een goede tijd. Ik stond ze nu aan te moedigen en te begeleiden, en weet dat er ooit weer een aantal van deze zwemmers de top zullen bereiken. En dat is iets waar ik zelf ook altijd naar gestreefd heb.

Ik lig nu zelf nog maar éénmaal in de week in het water en daarnaast doe ik aan fitness, puur voor de ontspanning.

Reacties zijn gesloten.